به گزارش وطن شهر و به نقل از پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر؛ حمیدرضا جعفرخونوئی، معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، در این نشست با اشاره به حرکت خودجوش مردمی در روز اربعین گفت: بیش از یک دهه از شکلگیری خودجوش و مردمی آیین پیادهروی جاماندگان و زائران اربعین در شهر تهران گذشته است و هر ساله بر رونق این آیین مذهبی افزوده شده است و همچون پیادهروی اربعین در کشور عراق، در ایران نیز این مراسم عمدتا به صورت خانوادگی انجام میشود.
وی افزود: حرکت مردم به نیت زیارت و خدمترسانی گروه های مردمی به نیت خدمت به زوار و عاشقان سیدالشهدا(ع) خلاصه این آیین است و این مراسم سالها است که بهمثابه یک آیین و سنت اجتماعی وارد حوزه فرهنگ عمومی جامعه ایرانی شده است و تقریبا اکثریت قاطع شهرها و تعداد کثیری از روستاهای ایران این مراسم را به صورت متمرکز برگزار میکنند.
خونوئی در خصوص جزییات مراسم پیادهروی گفت: مراسم «لشکر حسین(ع)»، آیین پیادهروی جاماندگان اربعین حسینی در شهر تهران چهارشنبه ۱۵ شهریور پـس از نمـاز صبـح بـا قرائـت زیـارت شـریف اربعیـن از میدان آئینی امام حسین(ع) به سمت حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) آغاز میشود و تا کنون چندین جلسه برای هماهنگی با بخشهای مختلف همچون پلیس راهور، سپاه و بسیج، فرمانداری شهر تهران و شهرستان ری و تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار شده است.
وی افزود: طول مسیر اصلی ۱۴ کیلومتر از میدان امام حسین(ع) تا حرم شاه عبدالعظیم حسنی(ع) تعیین شده است که البته مشتاقان بسیاری از مسیرهای فرعی نیز به آن میپیوندند و حدودا ۲۰ کیلومتر از مسیرهای شهر تهران زیر پای زائرین روز اربعین است و تراکم جمعیت از حدود ظهر روز اربعین در محدوده شهرری بسیار بالا است.
معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری به حضور پرشور مردم در خدمترسانی در مواکب اشاره کرد و افزود: مردم در مسیر این پیادهروی موکبهای فراوانی را جهت پذیرایی از زائران تدارک خواهند دید. این خدمات توسط هیئات، مساجد، گروههای جهادی و نهادهای مردمی صورت میگیرد.
وی ادامه داد: مانند سنوات گذشته برای ساماندهی بهتر خدمات هیئات مردمی و برگزاری هرچه باشکوهتر مراسم جاماندگان اربعین حسینی، سامانه mookeb.farhangsara.ir در دسترس موکبداران قرار گرفت و علاقهمندان جهت رزرو موکب تا یکم شهریور ماه به این سامانه مراجعه کرده و اطلاعات خود را ثبت کردند. پس از احصاء ظرفیتهای طول مسیر و جلسات گفتوگو و هماندیشی با موکبداران متعدد، در نهایت ۱۳۰۰ موکب برای خدمت به زائران اربعین آمادگی نهایی خود را اعلام کردند.
خونوئی ارائه نذورات مردم را اصلیترین خدمت مواکب چون سالیان گذشته برشمرد و اضافه کرد: علاوه بر این موکبها در طول مسیر پیادهروی خدمات مختلف فرهنگی و هنری به عموم مردم ارائه میشود و در برخی از موکبها همچون موکب حضرت ام البنین(س) خدماتی برای مادران دارای فرزند خردسال و همچنین سرگرمی کودکان آنها جهت استراحت مادر در مسیر در نظر گرفته شده است. لازم به ذکر است این مواکب توسط بانوان داوطلب مردمی راهاندازی شده و ارائه خدمات نیز توسط این بانوان خواهد بود و شهروندان و زائران گرامی که علاقهمند هستند در قالب پویش نذر اربعین، نذورات خود را در این مسیر توزیع کنند هم در شب و روز اربعین میتوانند این نذورات را به محل مساجد واقع در مسیر و یا مواکب حضرت ام البنین(س) برسانند.
وی خدمات پزشکی و سلامت را بخش دیگری از فعالیت مواکب دانست و گفت: خدمات پزشکی و سلامت توسط نهادهای ذیربط تعبیه شده و علاوه بر آن در طول مسیر تعدادی از موکبها به ارائه خدمات حوزه سلامت میپردازند.
معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری در خصوص موضوع حمل و نقل نیز گفت: در بحث حمل و نقل تمهیدات لازم با مترو، شرکت تاکسیرانی و اتوبوسهای شهری در خصوص جابهجایی مسافران انجام شده است. همچنین ایستگاههای مترو در طول مسیر امکان برگشت به میدان امام حسین(ع) را فراهم میکنند. در مجموع و در مسیر راهپیمایی ۵ پارکینگ و توقفگاه تاکسی و اتوبوس در نظر گرفته شده است و ایستگاههای مترو واقع در مسیر پیادهروی از ابتدا تا انتهای روز اربعین به صورت رایگان در خدمت زائران خواهد بود.
وی اضافه کرد: برای رفاه ساکنان مسیرهایی که بسته شده مسیرهای جایگزین در نظر گرفته شده که به صورت مفصل طراحی شده است و توسط پلیس راهور در روزهای آینده اطلاعرسانی عمومی خواهد شد.
خونوئی ادامه داد: در بخشهای دیگر نیز همچون استقرار آتشنشانی و اورژانس و پلیس تهران در طول مسیر با نهادها و ارگانهای مسئول هماهنگیهای لازم صورت گرفته است و همگی با تمام توان آماده میزبانی زائران و عاشقان سیدالشهدا(ع) هستند.
وی گفت: برای دسترسی راحت زائرین به امکانات رفاهی و موکبها در مسیر سامانه متمرکزی راه اندازی شده است و شهروندان میتوانند فهرست و جزئیات این اماکن و مراکز را در نشانی map.farhangsara.ir مشاهده کنند.
معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری با اشاره به ازدحام در نقطه پایانی مسیر و اطراف حرم مطهر حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) گفت: در قسمت پایان مسیر مراسم و در محدوده حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) به جهت جلوگیری از ازدحام در فضای داخلی حرم مطهر، در اطراف حرم موکبها و استراحتگاههایی در قسمت جنوبی و موکبهایی در شرق و غرب حرم مطهر در نظر گرفته شده است که با اجرای برنامه عزاداری و قرائت زیارت اربعین همزمان با پخش زنده از فضای داخلی حرم مطهر میزبان شهروندان هستند.
معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری همچنین در خصوص آمار حضور زائران در این مراسم گفت: در سال گذشته حدود ۴ میلیون نفر شرکت کردند و با توجه به نرخ رشد آیینهای مذهبی در جامعه و نیز با توجه به تغییر الگوی زمانی سفر به عراق در ایام اربعین، امسال پیشبینی میشود بیش از سال گذشته زائرین در مراسم پیادهروی شرکت کنند. تعداد زیادی از زائرین قبل از اربعین از عراق برگشتهاند و به احتمال بسیار قوی در روز اربعین در این مراسم شرکت میکنند.
وی در پایان گفت: سامانه تلفنی ۱۸۳۷ نیز از روز شنبه ۱۱ شهریور ماه از ساعت ۸ تا ۱۷ و در روز اربعین از ساعت ۶ تا ۲۰ پاسخگوی شهروندان در خصوص جزییات برنامه راهپیمایی خواهد بود. همچنین این برنامه برای کسانی که توان شرکت در این راهپیمایی را ندارند، به صورت زنده از رسانه ملی پخش میشود.