• امروز : چهارشنبه - ۱۷ بهمن - ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 5 February - 2025

از سیر تا پیاز پروژه باغ‌راه حضرت زهرا(س)

  • کد خبر : 29640
از سیر تا پیاز پروژه باغ‌راه حضرت زهرا(س)
یکی از موضوعات مهمی که در این دوره مدیریت شهری مطرح شد، کاهش فاصله شمال و جنوب تهران در ابعاد مختلف و افزایش خدمات در مناطق جنوبی شهر بود. در این راسـتا، پروژه باغ‌راه حضرت فاطمه زهرا (س) به عنوان یکی از کلان ساختارهای این دوره تعریف شد.

به گزارش وطن شهر و به نقل از شهر؛ یکی از موضوعات مهمی که در این دوره مدیریت شهری مطرح شد، کاهش فاصله شمال و جنوب تهران در ابعاد مختلف و افزایش خدمات در مناطق جنوبی شهر بود. در این راسـتا، پروژه باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س) به عنوان یکی از کلان ساختارهای این دوره تعریف شد. پروژه باغراه حضرت فاطمه(س) به طول ۹ کیلومتر بر بام تونل قطار تهران تبریز و با عرض ۳۰ متر در وسعتی حدود ۲۷ هکتار ایجاد می شود. البته با احتساب فضای بین جدار ساختمان‌های این محدوده، حدود ۵۰ هکتار در فازهای بعدی به پروژه اضافه خواهد شد. در حال حاضر فاز نخست این پروژه مورد بهره برداری قرار گرفته است. با آغاز فاز دوم این پــروژه به طول ۷۰۰ متر که عملیات اجرائی آن از سـال آینده آغاز خواهد شـد، بوستان ولایت نیز به این مجموعه گردشگری متصل خواهد شد.

به دنبال همکاری و اقدامات مشترک شهرداری تهران و راه آهن جمهوری اسلامی ایران مبنی بر جمع آوری خط ریلی راه آهن تهران- تبریز و انتقال آن بـه زیرزمیـن، محدوده‌ای به طول تقریبی ۹ کیلومتر از اراضی مربوط به این باغ راه آزاد شد.  به دلیل همجواری خط ریلی مذکور با حوزه‌های مسکونی، انقطاع بافت و عدم دسترسی بافت‌های مسکونی و فقدان طرح و برنامـه مشخص پس از آزادسازی پوسته فوقانـی در سنوات گذشته، عرصه شهری بی دفاعی در این محدوده پدید آمد که موجب بروز انواع ناهنجاری های اجتماعی، مسائل ترافیکی و معضلات زیست محیطی شده بـود.

سطح بام تونل تهران-تبریز فرصتی جهـت توسعه شهری در منظومه‌ای خطی در مناطـق ۱۷ و ۱۸ تـا مسیر رودخانه کن به وجود آورده کـه بستری جهت ایجاد و اتصال فضاهای سرزنده شهری و فعالیت‌های متنوع و اشتغال زایـی را شکل داده و محرکی قوی برای توسعه و نوسازی بافت مسکونی پیرامون بـه شمار می آید. با توجه به توافقات صورت گرفته بین شرکت راه آهـن جمهـوری اسلامی ایران و شهرداری تهران و رسالت شهرداری در تأمین فضاهای باز شهری و خدماتی با رویکرد ساماندهی اراضی رها شده در سطح مناطق، حذف نقاط بی دفاع از سطح محلات، تأمین بخشی از سرانه های خدماتی محلات، افزایش رضایتمندی جامعه محلی و شهروندان و همچنین ترویج معماری و شهرسازی مبتنی بر الگوی معماری ایرانی -اسلامی، تهیه طرح باغراه حضرت فاطمـه زهـرا (س) بـر روی اراضی همسطح و روباز تونل خط آهن تهران-تبریز واقع در مناطق ۱۷ و ۱۸ (حدفاصل بزرگراه نواب صفوی و خیابان نورد) به طول تقریبی ۹ کیلومتر و عرض حدود ۳۴ متر توسط سازمان نوسازی شهر تهران آغاز شد.

سازمان نوسازی به عنوان بخش متولی تهیه کننده و مجری طرح مذکور با توجه به ملاحظات طراحی و ساختار اجتماعی و فرهنگی محدوده و همچنین الزامات طرح های فرادست اقدام بـه انتخاب مشاورین ذی صلاح کرده و پس از تهیـه، طرح موصـوف بـه پیمانکاران ذی صلاح جهت اجرای پروژه واگذار شده است. یک مسیر دوچرخه به صورت پیوسته از ابتدای مسیر در میدان شهدای مدافع حرم واقع در منطقه ۱۷ تا انتهای مسیر پل نورد در منطقه ۱۸ دیده شده است.

در پروژه مذکور با احداث حدود ۲۸۵۰۰ مترمربع فضاهای خدماتی مسقف مجموعه ای از خدمات فرهنگی، فراغتی، ورزشی، مذهبی، آموزشی و بهداشتی بـه همراه فضای سبز و عرصه های باز جهت فعالیت های جمعی در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت.

در این کلان ساختار گردشگری، مسیر پیوسته دوچرخه به طول۹.۵ کیلومتر و مسیر پیوسته پیاده رو به مساحت حدود ۳۰هزار مترمربع تعریف شــده است. همچنین، فضای سرپوشــیده خدماتی در ابعاد وسیع و چندین هزار مترمربع فضای روباز ورزشــی، خدماتی و شــهری طراحی شــده است. یکی از شــاخص های برجســته این پروژه، تأمیــن بیش از ۳۵۰۰ واحد پارکینگ سرپوشــیده در زیــر باغراه حضرت فاطمه زهرا(س) است. این مکان در آینده ای نه چنــدان دور به یکی از محل های برگزاری رویدادهای بزرگ شهر تهران تبدیل خواهد شد.

همچنین به منظور تقویت ارتباط پیاده بین منطقه ۱۷ و ۱۸ پلی بـه طول ۱۴۲ متر و عرض متغیر ۱۳ تا ۲۶ متر طراحی شد تا علاوه  بر تقویت ارتباطات منطقه ای و محله ای، پیوستگی جریان حرکتی نیز در طول پروژه تداوم یابد. آنچه در طراحی و مراحل اجرای پروژه مورد توجه ویژه قرار داشته مشارکت اجتماعی شهروندان و ارزیابی خواسته های ایشان در فرایند اجرای پروژه بوده است.

کاهش شکاف اجتماعی مناطق ۱۷ و ۱۸، رونق گردشگری شهری و تأثیرات مثبت فرهنگی در مناطق کم برخوردار، تبدیل فضاای رها شده شهری بـه عرصه ای بافت و ساماندهی فضاهای بی دفاع ، تأمین بخشی از خدمات مورد نیاز محله در حوزه های فرهنگی، تفریحی و فضـای سبز، افزایش کیفیت بصری محیط، ایجاد فضاهای شهری رویداد پذیر و ساماندهی اراضی فوقانی تونل تهران تبریز از اهداف پروژه مذکور است.

این پروژه که اکنون با پیشرفت ۹۵ درصد در حال تکمیل است، چشم اندازی روشن برای توسعه فضای شهری در این مناطق دارد.

لینک کوتاه : https://vatanshahr.ir/?p=29640
 

برچسب‌ها

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه‌های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام‌هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.