به گزارش وطن شهر و به نقل از همشهری، مشکلات ناشی از عبور و مرور و شکلگیری پاتوق معتادان متجاهر در محدوده میدان راه آهن، بارها از طریق مردم کوچه و بازار مطرح شده بود تا اینکه مدیریت شهری منطقه ۱۱ تصمیم گرفت برای حل و فصل این ناهنجاری و پاکسازی محل آسیبزا وارد عمل شود و خواسته شهروندان را محقق سازد.
مسئولان سامانه ۱۳۷ در شهرداری منطقه ۱۱ هم بر وجود اینگونه مسائل در گذشته مهر تأیید زدهاند، بیشترین خواسته و تقاضای ساکنان ناحیه ۴ این منطقه، مربوط به رسیدگی وضعیت معتادان متجاهر در حاشیه میدان راه آهن و مشکلات ناشی از آن حضور آنان برای شهروندان بوده است. اکنون با اجرای طرح راهاندازی پایانه معین(میدان راه آهن) تهران، این بخش از پایتخت رنگ و بوی آرامش و امنیت به خود گرفته و شهروندان، کمتر با پاتوق معتادان متجاهر مواجه میشوند.
اکنون که وضعیت اطراف میدان تاریخی راه آهن تهران با توسعه پایانه اتوبوسرانی معین وضعیت امنیت محل بهبود یافته است، بد نیست بدانید که شهروندان در این مدت زمان و تا قبل از اجرای این پروژه با چه مسائل و دردسرهایی دست و پنجه نرم میکردند.
یکی از ساکنان خیابان خواجه دهی میگوید:« در گذشته تعداد معتادان متجاهر در این محل آنقدر زیاد بود که احساس میکردیم باید محلهمان را تحویلشان بدهیم و برویم جای دیگری زندگی کنیم.»
تعداد معتادها به ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر در شب میرسید
یکی از کسبه محل که این روزها با خیال راحت کرکره مغازه را بالا میدهد تا کار مشتریهایش را راه بیندازد، میگوید:«وضعیت سابق محدوده میدان راه آهن خیلی فرق کرده است، کسبه و اهل محل احساس امنیت نداشتند، تا چشم کار میکرد معتاد و بی خانمان بود که در طول خیابان و کوچه ها راه میرفتند یا در حال استراحت بودند. شبها وضعیت امنیت در اینجا بدتر بود. تعداد معتادان و افراد بیخانمان به بیش از ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر هم میرسید، به قول معروف این آدمها برای خودشان محله درست کرده بودند و انگار کسی با آنها کاری نداشت.»
مسئولان شهرداری در این مدت بارها تلاش کردند تا با شناسایی کلونی معتادان متجاهر و جمعآوری و انتقال آنان به مراکز ویژه، خواسته شهروندان را فراهم کنند.
علی احمدی، شهروند ۶۵ ساله اطراف میدان راه آهن میگوید:« من و تعدادی از کسبه محله از مسئولان شهرداری خواستیم که بیشتر به وضعیت این محل رسیدگی کنند. مشتریها از ترس برخورد با معتادان اینجا نمیآمدند، چون افراد غریبه و آشنا در معرض سرقت و خفتگیری معتادان بودند اما از زمانی که بخش تازهای در پایانه اتوبوسرانی معین اضافه شد، معتادان متجاهر خیلی کمتر شدهاند، خودشان فهمیدهاند که دیگر اینجا جای آنها نیست. حالا با خیال راحت میآییم و می رویم. مشتریها هم نسبت به قبل احساس امنیت بیشتری میکنند. درواقع با رفتن معتادان، بازار کسب و کار در این محل رونق پیدا کرده است.»
علی عزیزی، یکی دیگر از شهروندان وضعیت محله را اینگونه روایت میکند:«وضعیت اطراف میدان راهآهن پر از معتاد بود. آنها حتی در اینجا چادر میزدند و میخوابیدند. اما با اجرای طرح شهرداری و راه اندازی پایانه معین تعدادشان کمتر شده،اما اینطور نیست که اصلا حضور نداشته باشند اما وضعیت مثل قبل نیست. هنوز هم اگر حوالی ظهر و بعدازظهر تعدادی معتاد متجاهر دیده میشود.»
خانه شیطان در ضلع شمال شرقی پایانه معین خراب شد
حسن هدایی، معاون حمل و نقل و ترافیک منطقه۱۱ درباره جزئیات اجرای پروژه پایانه اتوبوسرانی معین به همشهری توضیح داد:«پیش از این خیابانهای خواجه دهی و همچنین شهرداری به دلیل تجمع معتادان متجاهر به یکی از فضاهای بیدفاع شهری تبدیل شده بودند و این وضعیت در خانههای مخروبه و محل تجمع معتادان _ معروف به خانه شیطان_ بدتر بود، بنابراین به منظور برقراری ایمنی و آسایش و با دستورقضایی این خانههای آسیب زا را تخریب کردیم و تصمیم گرفتیم تا این محل را از این وضعیت خارج کنیم، در بررسیها مشخص شد که توسعه پایانه اتوبوسرانی معین بهترین راهکار است.»
او گفت:«در ضلع شمال شرقی پایانه معین، ایستگاههای والفجر، معین و بیمارستان امام خمینی(ره) را داشتیم و ۲ خط را به ابتدای خیابان شهرداری منتقل کردیم تا اتوبوسها در این محل تردد کنند و بساط بزهکاری و تجمع معتادان برچیده شود.»
معاون حمل و نقل و ترافیک منطقه۱۱ با بیان اینکه هنوز پایانه معین کامل نشده است، افزود:«اکنون تردد معتادان بسیار کم شده و به نظر میرسد با تکمیل نهایی این پروژه این ناهنجاری به صفر برسد.»
او در پاسخ به این سوال که با ایجاد ایستگاه جدید و توسعه فضای پایانه آیا پارکینگ کرمانیان تعطیل خواهد شد؟، گفت:«شهروندان هم اکنون نیز برای پارک خودرو از این محل و فقط از ورودی شرقی خیابان خواجه دهی استفاده میکنند به عبارت دیگر امکان عبور خودروهای شخصی از داخل محوطه و فضای داخلی پایانه معین برای ورود به پارکینگ کرمانیان وجود ندارد و این مسیر با بلوک های سیمانی مسدود شده است تا مسیر ویژه اتوبوسها تامین شود.»
هدای معتقد است که با توسعه پایانه معین و ایجاد ایستگاه اتوبوس جدید در فضای بی دفاع شهری سابق، عبور و مرور شهروندان در محل افزایش و فضای امن بزهکاری و آسیب نیز از بین خواهد رفت؛ چرا که براساس تحقیقات بزهکاری و آسیب اجتماعی در نقاطی پررنگ میشود که مردم کمتر در آنجا تردد و آمد و رفت دارند.
جمعآوری کیوسکی که محل تجمع معتادها بود
مهندس عادل شانکیان، شهردار ناحیه۴ منطقه۱۱ به ویژگیهای این محل اشاره کرد و گفت: «میدان راه آهن، دروازه جنوب به شمال شهر تهران است که به طور میانگین روزانه بالغ بر ۱۲ هزار نفر جمعیت شناور در این محور تردد دارند.این مسئله باعث شده با آسیبهای اجتماعی از جمله تجمع و تردد کارتن خوابها، معتادان متجاهر، کودکان کار،دختران فراری، بیخانمان ها و… مواجه باشیم. از زمان شروع مدیریت جدید شهری مقرر شد هر منطقه نسبت به راه اندازی قرارگاه اجتماعی اقدام کند و در منطقه ۱۱ تهران نیز این موضوع پیگیری شد. در این قرارگاه مسئولان کلانتری،پلیس مبارزه با مواد مخدر،کمیته امداد، بهزیستی، قوه قضائیه و…حضور دارند و بر اساس تفاهمنامهای میان همه دستگاهها، اقداماتی آغاز شد.»
به گفته این مقام مسئول در شهرداری منطقه۱۱، به منظور رفع مشکل معتادان متجاهر و کارتن خوابها اقدامات زیادی در میدان راه آهن انجام شده و یکی از این اقدامات توسعه ترمینال اتوبوسرانی معین است. این ترمینال از فروردین ماه ۱۴۰۱ آغاز و تا مهر ماه سال ۱۴۰۲ به بهره برداری کامل میرسد.
شانکیان گفت: بازپیرایی خطوط بی آرتی، طراحی و اصلاح هندسی خیابان شهرداری جهت دسترسی شهروندان به خط بیآرتی، تخریت دو ملک مخروبه_ محل تجمع معتادان و مواد فروشان_ با دستور قضایی و اضافه کردن این فضا به ترمینال معین، تخریب ۴ باب مغازه فروش ضایعات غیر قانونی با دستور قضایی درکوی شهرداری، جمع آوری کیوسک روزنامه فروشی در خیابان شوش که محل تجمع مواد فروشان و معتادان متجاهر بود با همین اهداف دنبال شده است. لازم به ذکر است که واگذاری زمین مناسب واقع در ابتدای خیابان شوش غربی، میدان بهداری برای ساخت کلانتری ۱۱۵رازی، استقرار گشت فوریتهای خدمات اجتماعی سازمان در میدان راه آهن، برگزاری طرح جمع آوری معتادان متجاهر در هر ماه با همکاری و مشارکت پلیس مبارزه با مواد مخدر و سر کلانتری هشتم از بخشهای مهم و تاثیرگذار این دوره است.