به گزارش وطن شهر و به نقل از همشهری آنلاین، تا همین چند وقت پیش با گرمشدن هوا سوار اتوبوس که میشدی، تا رسیدن به مقصد خیس عرق بودی. بوی گازوئیل هم آزار میداد و وای از آن روزی که اتوبوس خراب میشد. اما اینروزها شکل و ظاهر بسیاری اتوبوسها تغییر کرده است؛ کولر دارند و دیگر از آن دودها خبری نیست. البته بسیاری معتقدند تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله داریم؛ اما مسئولان نوید روزهای بهتر برای اتوبوسرانی تهران را با نوسازی و ورود ناوگان جدید و برقیسازی میدهند. احمد قیومی، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهر تهران با حضور در تلویزیون همشهری از جابهجایی یکمیلیون نفر در روز با اتوبوسها برای شهر ۹ میلیونی خبر داد و از تغییرات جدید در این ناوگان گفت که در ادامه میخوانید.
رسالت خدماترسانی به مسافران
روزانه بیش از یکمیلیون نفر توسط اتوبوسرانی جابهجا میشوند که عدد قابل توجهی است. در ابتدای این دوره از مدیریت شهری، تعداد اتوبوسهای فعال در خطوط به کمتر از هزار دستگاه میرسید و از طرفی ناوگان فرسوده بود؛ اگرچه همچنان فرسودگی بهرغم همه نوسازیها ادامه دارد و نمیتوان گفت تمام معضلات حل شده است؛ اما حرکت به سمتی است که گام مؤثری برای مهار و حل مشکلات برداشته شود. در شهر تهران کمتر کسی اتوبوسهای تازه گازوئیلی و برقی را ندیده است. البته نوسازی اتوبوسهای قبلی هم ادامه دارد.
افزایش ۳ برابری ناوگان اتوبوسرانی
تعداد ناوگان اتوبوسرانی تهران در این دوره مدیریت شهری تقریبا ۳ برابر شده است. اکنون بیش از ۳ هزارو ۲۰۰ دستگاه اتوبوس به شکل رسمی در ناوگان اتوبوسرانی فعالیت میکنند. چون یکی از بندهای تکلیفی برنامه چهارم توسعه در شهر تهران در حوزه حملونقل است، این موضوع چه در شورای شهر و چه شهرداری تهران بهصورت ویژه دیده شده و مورد توجه قرار گرفته است. مدیریت شهری در این دوره تمام تلاش خود را برای برطرفکردن نارضایتی گذاشته است. درخصوص حملونقل عمومی ما بحث کاهش آلودگی هوا و کاهش ترافیک را هم داریم. برای اینکه از مردم بخواهیم به جای استفاده از خودروی شخصی از ناوگان حملونقل عمومی استفاده کنند، باید یک ناوگان حملونقل خوب و منسجم ارائه دهیم. در گذشته چنین شرایطی وجود نداشت، اما امروز با ۱۵۵۰ دستگاه اتوبوس جدید این شرایط فراهم شده است.
بازسازی اتوبوسهای قدیمی
علاوه بر نوسازی ناوگان، بازسازی اتوبوسهای قدیمی در حال پیگیری است. از سال ۱۴۰۱ تاکنون، ۵۸۲ دستگاه اتوبوس کاملا بازسازی شدهاند. در بازسازی نهتنها موارد ظاهری، بلکه مسائل فنی و موتوری اتوبوس بازبینی و قطعاتی که لازم است تعمیر و تعویض میشود. پس از بازسازی، اتوبوس قدیمی نو میشود و دوباره در مدار خدمترسانی قرار میگیرد تا به خطوط بازگردد. این ۵۸۲ دستگاه بازسازیشده با ۱۵۵۰ دستگاه نوسازیشده، در کنار هزار دستگاه فعال قبلی، ناوگان اتوبوسرانی فعلی را تشکیل میدهند. درواقع ناوگانی که آمارش در ابتدای این دوره پایینترین رقم بود، حالا ارتقا یافته و به حدود ۳ هزارو ۲۰۰ دستگاه اتوبوس رسیده است.
کاهش آلودگی هوا با نوسازی ناوگان
تقویت ناوگان در محیطزیست تأثیرگذار است. اتوبوسهای گازوئیلی نو و با عمر کمتر از ۵ سال، مصرف سوخت پایینتری نسبت به اتوبوسهای با عمر بیش از ۱۰ سال دارند. حتی تعدادی بهطور مکرر تعمیر میشوند و هنوز مشمول نوسازی نشدهاند؛ درنتیجه نوسازی ناوگان سهم بسزایی در کاهش آلودگی هوای تهران دارد. طبق گفته دستگاههای نظارتی، شهرداری تهران جزو بخشهایی است که بهطور کامل تکالیف خودش را در بحث محیطزیست و همچنین کاهش آلودگی هوا انجام میدهد؛ اما چون از ۱۰ سال پیش ناوگان اتوبوسرانی شهر تهران نوسازی نشده بود یا تعداد آنقدر پایین بود که اصلا به چشم نمیآمد، اتوبوسرانی هنوز هم از فرسودگی بخشی از ناوگان رنج میبرد و منتظر است تا با ورود ناوگان جدید، نفس تازهای در آن دمیده شود.
گلایههای مردم بهحق است
برای سال ۱۴۰۴ طبق برنامهریزی تعداد بیشتری اتوبوس وارد ناوگان اتوبوسرانی میشود. پیشبینی شده که حدود ۳ هزارو ۲۰۰ دستگاه فعلی تا پایان سال به ۶ هزار دستگاه برسد. اگر شرایط مناسب باشد این عدد تغییر میکند و حتی بیش از ۶ هزار اتوبوس خواهیم داشت؛ چون تنها از محل یکی از قراردادها ۲۵۰۰ دستگاه وارد ناوگان خواهد شد که ۲۳۱۱ دستگاه آن هنوز وارد مجموعه اتوبوسرانی شهر تهران نشده است. همچنین چند قرارداد با شرکتهای داخلی بسته شده که هنوز اتوبوسهای آن تحویل نشدهاند و بخشی از آنها باید تا پایان امسال وارد ناوگان شود. تاکنون ورود اتوبوسهای جدید باعث بهبود خدماترسانی به شهروندان شده، تاجایی که شاهد رضایت مسافرانی هستیم که از خطوط نوسازیشده استفاده میکنند. البته گلایههایی از خطوط نوسازینشده هست که مردم حق دارند.
استقبال مردم از اتوبوسهای برقی
اولویت خدمترسانی اتوبوسهای برقی محدوده مرکزی شهر است که بحث آلودگی هوا و طرح ترافیک وجود دارد. طبق آمار در فروردین امسال، ۱۱۸ هزار مسافر توسط اتوبوسهای برقی جابهجا شدهاند که عدد بزرگی برای ۱۸۹ دستگاه است. این موضوع نشان میدهد که با نوسازی رغبت مردم برای استفاده از حملونقل عمومی بیشتر میشود.
سهم حملونقل عمومی از بودجه
در ۲ سال اخیر شورای شهر و شهرداری تهران ۵۰ درصد بودجه شهر را به بخش حملونقل عمومی شامل اتوبوس، مترو و تاکسی اختصاص دادهاند. نوسازی و بازسازی ناوگان حملونقل عمومی بسیار هزینهبر است و شاید دلیل اینکه در سالهای گذشته اتفاقی در این حوزه نیفتاده، همین هزینهبربودن باشد. اگر برای شهر ۱۰ میلیونی تهران حملونقل عمومی توسعه پیدا نکند، دچار مشکلات جدی خواهیم شد. یکی از کارهای شهرداری تهران در این دوره از مدیریت شهری نوسازی حملونقل عمومی است.
نوسازی اتوبوسهای بیآرتی
ناوگان بیآرتی ازجمله همان بخشهایی است که باید نفس تازهای در آن دمیده شود. میانگین سن ناوگان اتوبوسهای بیآرتی بالای ۱۰ سال یا دقیقتر ۱۰ سال و ۷ماه است. درواقع تمام ناوگان فعلی خطوط تندرو که خدمترسانی میکنند، از رده خارج هستند. خدمترسانی دقیق این ناوگان فرسوده چیزی شبیه به معجزه است. برای نوسازی این ناوگان هم ۲ برنامه داریم؛ یکی نوسازی و دیگری بازسازی همین ناوگان موجود، البته درمورد اتوبوسهایی که قابلیت بازسازی دارند. ۴۰۰ دستگاه بیآرتی ۱۸ متری قرار است تا پایان سال به ناوگان اضافه شود. البته احتمال دارد میزان نوسازی ناوگان بیآرتی تا ۶۰۰ و ۸۰۰ دستگاه هم برسد؛ اما ۴۰۰ دستگاه قطعی است.
تردد ۱۸۹ اتوبوس برقی در پایتخت
بسیاری از کشورهای دنیا امروزه از اتوبوسهای تمامبرقی با تکنولوژی جدید استفاده میکنند. درنتیجه با شروع فعالیت این دوره مدیریت شهری، با بررسیهای فنی در شهرداری تهران، مجموعه اتوبوسرانی و وزارت کشور، بهکارگیری اتوبوسهای تمامبرقی شروع شد. حتی ۱۸۹ دستگاه از این اتوبوسها در ۱۱ خط مانند جمهوری-بهارستان خدمات میدهند. اتوبوسهای برقی با ۳ ساعت شارژ حدود ۲۸۰ کیلومتر مسافت طی میکنند. این اتوبوسها علاوه بر راحتی و شکیلبودن امکاناتی مانند پورت شارژ گوشی دارند و برای استفاده افراد توانیاب مناسبسازی شدهاند. قرارداد این اتوبوسها ۲۵۰۰ دستگاه است و در ادامه مسیر برقیسازی باید ۲۳۱۱ دستگاه دیگر وارد شود. از این تعداد ۱۰۱ دستگاه وارد کشور شده که مقدمات کار برای انتقال آنها به تهران در حال انجام است. امیدواریم تا آخر خردادماه تعداد اتوبوسهای برقی به حدود ۵۰۰ دستگاه برسد.
۷ خبر خوب در حوزه اتوبوسرانی
امسال ۳ برابر سال قبل اتوبوس جدید وارد ناوگان اتوبوسرانی شهر تهران میشود.
بیش از ۲۳۰۰ دستگاه اتوبوس برقی وارد ناوگان خواهد شد.
۱۴۰۰ دستگاه اتوبوس جدید دیزلی امسال به ناوگان افزوده میشود که بخشی از آن اتوبوسهای دوکابین بیآرتی است.
۳۲۷ دستگاه اتوبوس امسال بازسازی میشود.
نوسازی ایستگاههای اتوبوس با طراحی ویژه توسط مناطق در دستورکار قرار گرفته است.
سرفاصله حرکت اتوبوسها و مدت زمان انتظار مسافران در ایستگاهها کم میشود.
شرکت واحد اتوبوسرانی درحال جذب راننده است و جوانان علاقهمند میتوانند با مراجعه به سایت شرکت اتوبوسرانی از شرایط آن مطلع شوند.
۳ نکته کاربردی برای اتوبوسسواران در تهران
اگر دستگاه شارژ و کارتخوان در ایستگاهی خراب شود و امکان شارژ یا کارتزدن برای مسافران نباشد، با توجه به اینکه اشکال از شهرداری است، شهروندان میتوانند رایگان سوار اتوبوس شوند.
درصورتی که راننده اتوبوس تخلف کند، مثلا رفتار و برخورد نامناسب با مسافران داشته باشد، شهروندان میتوانند گزارش کنند و یقین بدانند که حتما موضوع بررسی و رسیدگی میشود و برخورد متناسب و قانونی با راننده متخلف صورت میگیرد.
ایستگاهها و ناوگان اتوبوسرانی بهگونهای طراحی شده که در کنار سایر شهروندان، افراد دارای معلولیت و کمتوان هم بتوانند بهسادگی از آن استفاده کنند. برای افرادی که معلولیت شدیدتری دارند، سامانه جانبازان و معلولان شکل گرفته که با یک تماس تلفنی با شماره ۰۲۱۶۳۰۵ میتوانند از این سرویس استفاده کنند.