به گزارش وطن شهر و به نقل از همهشری آنلاین، آلودگی هوای تهران در اغلب روزهای سال مدیریت شهری پایتخت را بر آن داشته که به موازات توسعه حملونقل عمومی پاک، طرحهای توسعه فضای سبز را نیز با جدیتی بسیار بیشتر از دورههای قبل پیگیری کند. اجرای طرح کمربند سبز تهران از سالها پیش شروع شد، اما با شتاب گرفتن اجرای آن در دوره ششم مدیریت شهری تهران، هر روز بیشتر به تحقق هدفگذاری۵۰ هزار هکتاری نزدیک میشود؛ طرحی که در کنار توسعه فضای سبز، جلوگیری از گسترش بیرویه شهر را نیز در برنامه دارد.
یک قدم تا تحقق کمربند سبز ۵۰ هزار هکتاری
حسین نظری، معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری تهران درباره روند توسعه کمربند سبز تهران در دو سال گذشته به همشهری گفت: در سال۱۴۰۰ بالغ بر ۱۲۵۰هکتار توسعه فضای سبز در کمربند سبز شهر تهران تحقق پیدا کرد که این میزان در سال ۱۴۰۱ به بیش از ۱۵۰۰ هکتار رسید.
او هدفگذاری توسعه ۲هزار هکتاری کمربند سبز تهران در ۱۳ نقطه شهر تا پایان سال ۱۴۰۲ را یادآور شد و اضافه کرد: این طرح از راهبردهای اصلی برنامههای زیستمحیطی شهرداری تهران محسوب میشود که افزایش سرانه فضای سبز، کاهش آلودگی هوا و جلوگیری از توسعه بیرویه شهر از اهداف این طرح است.
او با اشاره به ساخت و سازهای غیرمجازی که شهر را به طور بیرویه گسترش داده تاکید کرد: اگر جنگلکاریهای موجود انجام نشده بود به جای این درختان ساختمان و تاسیسات مختلفی احداث میکردند.
معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری تهران اضافه کرد: در پایان سال۱۴۰۲مساحت فضای سبز کمربند سبز شهر تهران از ۴۷هزار هکتار عبور کرد و با افقی که تا سال۱۴۰۴ترسیم شده و در پیش داریم، فضای سبز کمربند شهر تهران از میزان ۵۰ هزار هکتار عبور خواهد کرد.
سرانه فضای سبز تهران
برآوردها نشان میدهد با اینکه سرانه کلی فضای سبز پایتخت درحد استاندارد است اما برخی مناطق تهران با فقر فضای سبز شهری مواجهند. معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری تهران با تایید این موضوع گفت: در خصوص سرانه فضای سبز شهر تهران به حد استاندارد رسیدهایم اما در برخی از مناطق تهران با کمبود سرانه و توزیع ناعادلانه فضای سبز روبهرو بودیم، از این رو خرید و تملک زمینهای جدید برای احداث بوستان و فضای سبز در دستور کار شهرداری تهران قرار گرفته است.
نظری درباره آخرین اخبار از طرح جامع فضای سبز تهران نیز گفت: طرح جامع فضای سبز در حال حاضر در مرکز مطالعات شهرداری تهران در حال بررسی است. بررسی این طرح که از سال ۸۸ در مرکز مطالعات باقی مانده بود، در این دوره از مدیریت شهری با برگزاری جلساتی در دستور کار قرار گرفته است. به گفته او در این طرح به تنوع گونههای مختلف گیاهی براساس نوع منطقه و موارد دیگر پرداخته شده است.
چالشهای تامین آب کمربند سبز
تامین آب برای درختان کاشته شده یکی از دغدغههایی است که با توجه به مشکل کمآبی، برخی منتقدان در خصوص اجرای طرح کمربند سبز تهران مطرح کردهاند. معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری با تاکید بر اهمیت انتخاب گیاهان سازگار با محیط برای اجرای این طرح گفت: در این طرح انتخاب گونههای سازگار با اقلیم شهر تهران و با نیاز آبی حداقل، حائز اهمیت زیادی است. در این پروژه تلاش شده با توجه به شرایط اکولوژیکی و اقلیمی هر منطقه از گونههای مثمر و متناسب با اقلیم شهر تهران استفاده شود.
به گفته نظری، راهبرد مدیریت شهری در زمینه تامین آب پروژههای توسعه جنگلکاری، استفاده از شبکه آبیاری تحت فشار، احداث مخازن ذخیره آب بهمنظور بالا بردن راندمان آبیاری و استفاده بهینه از منابع آبی در دسترس بوده است.
مناطق جنگلکاری شده در سال گذشته
در طرح کمربند سبز تهران در سال ۱۴۰۲ بخشهای زیادی از تهران تحت پوشش قرار گرفتند. پروژه جنگلکاری پارچین به مساحت ۲۵۰ هکتار، پروژه تلو مشرف به دریاچه سد لتیان به مساحت ۱۸۰ هکتار، پروژه اراضی غرب پارک جنگلی تلو به مساحت ۱۳۰ هکتار، پروژه جنگلکاری اراضی تربیت مدرس، شمال و شرق طلاییه و گردنه قوچک به مساحت ۲۲۰ هکتار، پروژه جنگلکاری مشکات به مساحت ۹۰ هکتار برخی از آنهاست.
همچنین پروژه جنگلکاری مجموعه المهدی به مساحت ۷۰ هکتار، پروژه جنگلکاری شهید غلامی به مساحت ۲۰۰ هکتار، پروژه نصر به مساحت ۱۳۰هکتار، پروژه شهرامفر به مساحت ۲۵۰ هکتار، پروژه جنگلکاری سیاه کوه به مساحت ۱۰۰ هکتار، پروژه جنگلکاری صنایع هوایی به مساحت ۳۰ هکتار، پروژه جنگلکاری کوثر ولایت به مساحت ۱۰۰ هکتار و پروژه جنگلکاری فجر به مساحت ۲۵۰ هکتار، از جمله طرحهای توسعه جنگلکاری است که سال ۱۴۰۲ به بهرهبرداری رسید.