به گزارش وطن شهر و به نقل از شهر، عبدالمطهر محمدخانی، سخنگو و رئیس مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران در یادداشتی که در روزنامه همشهری منتشر شد، نوشت:
اول) برای حذف مافیای زباله باید «اقتصاد» آن را اصلاح کرد. تا وقتی نظام پردازش و جمعآوری پسماند در سطح شهر سامان نپذیرد، نمیتوان به جمعآوری مافیا امیدوار بود. کودکان زبالهگرد تنها یکی از تصاویر زشت ناشی از این «علت» است. برای درمان بیماری، چارهای جز درمان عامل بیمارکننده نیست. در همین راستا، با ابتکار شهردار تهران طرح تحول نظام رفت و روب شهر عملیاتی شد. برنامهای که میتواند با تحول در شیوههای سنتی نگهداشت شهر، علاوه بر افزایش رضایتمندی شهروندان، مظاهر زشت مافیا را از کودکان کار در موقعیت مخازن پسماند گرفته تا این قبیل حواشی را سامان داد.
دوم) عملیاتی شدن سامانه «نوماند» در همین پازل ارزیابی میشود؛ تحول در نظام تنظیف و نگهداشت شهر. سامانهای که امورات جمعآوری و خریداری زبالههای خشک شهروندان را که قیمتیتر نیز هست، کاملاً شفاف و آنلاین میکند. این سامانه از ابتدای ماه بصورت آزمایشی در سه منطقه شهرداری تهران شروع به کار کرده است. امیدواریم تا واپسین روزهای ماه دی، در همه نقاط شهر اجرایی شود. مردم میتوانند از طریق تلفن همراه، نوع و میزان پسماند خشک خود را تعیین کنند و با مراجعه مأموران پسماند، آن را درب منزل تحویل دهند. البته که بهای این خدمات در لحظه در کیف پول شهروندی آنها شارژ خواهد شد. با همین کیف پول میتوانند از فروشگاههای میوهوترهبار یا ایستگاههای مترو خرید کنند.
سوم) برای نگهداشت شهر، چارهای جز ساماندهی پیمانکاران پسماند وجود نداشت. پیش از این بالغ بر ۱۳۰ پیمانکار مختلف در شهر مشغول فعالیت بود. هرکدام با شیوه و امکانات خاص خودش. قراردادهای پیمانکاران پسماند اما فرمت واحدی پیدا کرد. تنظیف مناطق مختلف شهرداری تجمیع و ادغام شدند. حالا تمام شهر در قالب ۱۴ پهنه دیده میشد. سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران از ماه گذشته مناقصات مختلفی را برای انتخاب پیمانکاران توانمند تنظیف و جمعآوری زباله در شهر برگزار کرد. یکی از مهمترین شروط این قراردادها، عدم استفاده از کودکان در موقعیت خیابان بعنوان نیروی کار بود. همچنین پیمانکاران موظف هستند در قالب نرمافزار «نوماند» نسبت به جمعآوری و پردازش زبالههای خشک شهروندان از درب منزل اقدام کنند. همین کاهش پیمانکاران و نظاممند کردن فعالیت آنان، علاوه بر شفافیت امورات، نظارتپذیری را بهحد قابل قبولی افزایش خواهد داد. دیگر پیمانکاران متعدد پسماند نمیتوانند از زیر بار مسؤلیت نگهداشت و تنظیف امورات شهر شانه خالی کنند.
چهارم) نخستین کارخانه استحصال شن و ماسه از نخالههای ساختمانی در قالب نودمین رویداد «امیدوافتخار» صورت پذیرفت. کارخانهای که برای نخستینبار میتواند نسبت به جداسازی شنوماسه از نخالههای پرتعداد ساختمانی اقدام کند. همانطور که میدانید، تولید شن و ماسه باتوجه به تبعات سنگین زیستمحیطی از گرانقیمتترین مصالح ساختمانی همهجای دنیا است. البته که استحصال این مواد از زبالهها میتواند علاوه بر حفظ و نگهداشت محیطزیست، در کاهش انتشار ذرات معلق آلاینده (pm ۲.۵ یا pm ۱۰) هم مؤثر باشد. گذشته از آنکه بار دفن زبالهها در مجتمعهای پردازش زبالههای تهران را کاهش خواهد داد.
پنجم) کارخانه استحصال شن و ماسه از نخالههای ساختمانی در محل مجتمع پردازش آبعلی احداث شده است. دستکم ۱۷ میلیارد تومان شهرداری تهران برای عملیاتی شدن این کارخانه هزینه کرده است. البته که بخش خصوصی و پیمانکاران تنظیف و نگهداشت شهر در عملیاتی شدن این پروژه ارزشمند، دخالت داشتهاند. بازگشت سرمایه، از محل فعالیت و استحصال شن و ماسه ظرف ده سال آینده صورت میپذیرد. ظرفیت اسمی فعالیت این کارخانه در بدو کار، حدود سههزار تُن خواهد بود. البته که پیشبینی میشود توانایی پردازش نخالههای ساختمانی در مجتمعهای شهرداری تهران در سنوات آینده به ۱۲ هزار تُن افزایش پیدا کند. گفتنی است که کارخانههای دیگری از همین دست با مشارکت پیمانکاران در دست احداث است که میتواند تمام نخالههای ساختمانی تولیدی شهر تهران را بهصورت کامل پردازش و بازیافت کند.
ششم) چارهای جز کار کردن نیست؛ همکاران من در معاونت محیطزیست و خدمات شهری شهرداری تهران و سازمان مدیریت پسماند، برای تحول در تنظیف و نگهداشت شهر همپیمان شدهاند. هدف، رضایت شهروندان است.