به گزارش وطن شهر و به نقل از ایسنا، علیرضا زاکانی در یک گفتوگوی تلویزیونی به تشریح اقدامات شهرداری تهران در بازسازی منازل آسیبدیده ناشی از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه پرداخت و با اشاره به مسئولیت شهرداری در بازسازی کالبدی شهر اظهار کرد: شهرداری تهران با توجه به توانمندیها و ایدههای پیشرو، پیشنهاد و با افتخار مسئولیت بازسازی واحدهای آسیبدیده را پذیرفت.
وی در رابطه با خسارات جنگ ۱۲ روزه افزود: ۸۲۰۰ واحد مسکونی در تهران طی جنگ اخیر خسارت دیدهاند که از این میان ۴۰۰ واحد نیاز به نوسازی کامل دارند. ۵۰۰ واحد نیازمند مقاومسازی هستند. ۲۷۰۰ واحد به تعمیرات متوسط نیاز دارند. مابقی واحدها نیز خسارتهای جزئی مانند شکستن شیشهها دارند. برای هر دسته از این واحدها نقشهراه مشخصی طراحی شده تا به سرعت تعیین تکلیف شوند.
شهردار تهران از آغاز عملیات میدانی بازسازی خبر داد و گفت: در روزهای ابتدایی جنگ پس از جلسه با رئیسجمهور و برخی وزیران، شهرداری تهران مسئولیت بازسازی در پایتخت را بر عهده گرفت و از همان روز کار را آغاز کردیم. حتی در ایام تاسوعا و عاشورا نیز بخشی از وقتمان را به این موضوع اختصاص دادیم. تا هفته آینده برای تمام آسیبدیدگان راهکارهای خدمترسانی مشخص و عملیات بازسازی آغاز خواهد شد.
شهردار تهران با اشاره به پراکندگی زیاد خسارات در ۱۲ منطقه تهران، عنوان کرد: شهرداری با شبکه گسترده ارتباطی در محلات و نواحی، ظرفیت لازم برای پوشش رفع تمام آسیبها را دارد.
وی با اشاره به اقدامات فوری شهرداری گفت: ما بدون انتظار برای مصوبات دولتی، از همان روزهای اول دو هتل را برای اسکان اضطراری اختصاص دادیم.
این مقام مسؤل افزود: در حال حاضر ۹ هتل با ظرفیت ۳۵۰ اتاق (پذیرای بیش از ۱۰۰۰ نفر) در اختیار آسیبدیدگان قرار گرفته است.
زاکانی تأکید کرد: پس از واگذاری مسئولیت به شهرداری، مردم میتوانند مستقیماً به شهرداری مراجعه کنند و دیگر نیازی به معرفی از سوی بنیاد مسکن نیست.
شهردار تهران از برنامهریزی برای اسکان موقت خبر داد و گفت: برای کسانی که منازلشان نیاز به نوسازی یا مقاومسازی اساسی دارد، برنامه اسکان موقت یک تا دو ساله طراحی کردهایم.
علیرضا زاکانی برنامه بازسازی را به چهار بخش تقسیم کرد و گفت: نخستین برنامه شهرداری مربوط به تعمیرات جزئی (۴۰۰۰ واحد) است که شامل تعویض شیشه و پنجرههای شکسته میباشد و فرآیند اجرا آن از ۱۲ روز گذشته آغاز شده است و پیشبینی میشود تا پایان ماه جاری به اتمام رسد.
وی افزود: بخش دیگر تعمیرات متوسط (۲۷۰۰ واحد) است؛ شامل رفع نقائص آسیبهای جزئی به دیوارها و بخشی از سازه که در این امر شهروندان امکان استفاده از پیمانکاران شهرداری را دارند و تکمیل آن طی ۲-۳ ماه آینده به سرانجام میرسد.
شهردار پایتخت ادامه داد: شهرداری تهران حاضر به ارائه خدمات به شهروندان تهرانی در مقاومسازی (۵۰۰ واحد) و نوسازی کامل (۴۰۰ واحد) در این امور اگر مالکان مایل باشند شهرداری به طور کامل می تواند عهدهدار مسئولیت بازسازی و مقاوم سازی شود یا اگر مالک خود تمایل به بازسازی و نوسازی داشت شهرداری به عنوان نهاد خدمت رسان کنار آنها خواهد بود.
زاکانی با اشاره به اهمیت تاریخی این جنگ گفت: بین قبل و بعد از این جنگ، ما دو ایران متفاوت داریم. وظیفه ماست که دغدغههای آسیبدیدگان را به حداقل برسانیم. تمامی خدمات شهرداری کاملاً رایگان است و هیچ خانوادهای نباید هزینهای بپردازد.
شهردار تهران از شعار «با هم میسازیم» به عنوان محور اصلی این اقدامات یاد کرد و گفت: همه ظرفیتهای خود را برای خدمت به مردم بسیج کردهایم.
وی با اشاره به روند بازسازی اساسی حدود ۵۰۰ واحد مسکونی تخریبشده، گفت: سازمان نوسازی شهرداری تهران به عنوان مسئول، پیمانکار و مهندس مشاور این پروژهها را انتخاب خواهد کرد، اما زمان بازسازی ممکن است تا یک سال به طول بیانجامد.
زاکانی با تأکید بر لزوم اسکان موقت ساکنان این واحدها، افزود: برای کسانی که خانههایشان در حال بازسازی است، اسکان موقت یک تا دو ساله در نظر گرفته شده تا پس از اتمام کار، بتوانند به منازل مقاومسازیشده بازگردند.
وی همچنین از برنامهریزی شهرداری برای خرید واحدهای آماده از پیمانکاران محلی با قیمت کارشناسی خبر داد و گفت: به ساکنان این اختیار را میدهیم که یا خودشان عملیات ساخت را انجام دهند یا از طریق شهرداری با تسهیلات ویژه این کار صورت گیرد. در این مسیر، صدور پروانه ساختمان رایگان خواهد بود و شرایطی برای افزایش زیربنا و جبران خسارت به صورت سیار یا در محلهای دیگر فراهم میشود.
شهردار تهران تاکید کرد: به خانوادهها اعلام میکنیم که میتوانند در محل سکونت فعلی خود با دریافت مسکن موقت بمانند تا واحدهایشان بازسازی شود، یا در صورت تمایل، به واحدهای آماده منتقل شوند. در این طرح، تسهیلات لازم برای همسانسازی قیمتها و روشنشدن تکلیف مردم فراهم خواهد شد.
علیرضا زاکانی خدمترسانی به مردم را اولویت مدیریت شهری دانست و گفت: وظیفه ما نوکری و خدمتگزاری است و با همراهی دولت و سایر دستگاهها، تمام تلاش خود را برای جبران خسارتها و بازسازی سریعتر انجام خواهیم داد.
شهردار تهران در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به آمارهای اولیه و بازبینیهای بعدی گفت: بنیاد مسکن در ابتدا حدود ۴۰۰۰ واحد مسکونی آسیبدیده در تهران شنظاسایی کرده بود، اما پس از بررسیهای میدانی دقیقتر توسط تیمهای شهرداری، این عدد به ۸۲۰۰ واحد افزایش یافت. این افزایش آمار به دلیل فعالشدن سیستم گزارشدهی مردمی و حضور کارشناسان در محلات بود.
زاکانی پیرامون بازسازی ساختمانهایی که آسیب جدی دیدهاند یا به طور کامل تخریب شدهاند گفت: در این موارد، دو راهکار پیشنهاد شده است، تهیه واحدهای آماده توسط شهرداری و تحویل به آسیبدیدگان و بازسازی در محل قبلی، با ارائه تسهیلات بلاعوض و وامهای کمبهره.
این مقام مسؤل افزود: زمان اجرا بازسازی و نوسازی این واحدها بستگی به پیچیدگی هر پروژه دارد، اما شهرداری متعهد شده است که تا پایان سال بخش عمدهای از کارها را به پایان برساند.
شهردار تهران به اقدامات حمایتی اشاره کرد و گفت: به هر خانواده آسیبدیده ۲۵۰ میلیون تومان وام برای تهیه لوازم ضروری منزل پرداخت میشود. این کمکها بهصورت اعتبار خرید از فروشگاههای معتبر است و خانوادهها میتوانند بنا به نیاز خود اقدام کنند.
زاکانی در رابطه با جبران خسارات خودروهای آسیب دیده افزود: خودروهای آسیبدیده جنگ اخیر در دو دسته تقسیمبندی میشوند؛ خودروهای بیمهشده که خسارت آن از طریق شرکتهای بیمه پرداخت میشود و خودروهای فاقد بیمه، در رابطه با این خودروها نیز ستاد بحران شهرداری با همکاری فراجا میزان خسارت را صورتجلسه کرده و به دولت برای پرداخت آن گزارش داده میشود.
وی افزود: برای کسانی که منزلشان غیرقابل سکونت است، مسکن موقت (اجارهای) تا زمان بازسازی در نظر گرفته شده است. مستأجران نیز تحت پوشش این طرح قرار میگیرند و شهرداری هزینه اسکان موقت آنها را تقبل میکند.
زاکانی درباره روند جمعآوری آوار توضیح داد: ۱۲ سایت دپوی آوار در مناطق مختلف تهران تعیین شده است. آوار هر ساختمان با برچسب مشخص به این سایتها منتقل میشود تا در صورت وجود اشیای قیمتی (مانند اسناد، طلا، یا وسایل شخصی)، به صاحبان آنها تحویل داده شود.
شهردار تهران تأکید کرد: برای نگهداری وسایل سالم باقیمانده در ساختمانهای تخریبشده، کانتینرهای مخصوص در نظر گرفته شده است تا خانوادهها با خیال راحت فرآیند بازسازی را دنبال کنند.
وی درباره تأمین هزینههای سنگین بازسازی گفت: بخشی از هزینهها از بودجه جاری شهرداری تأمین میشود. در برخی مناطق نیز تا ۴۵ درصد افزایش تراکم برای پروژههای بازسازی در نظر گرفته شده تا از محل فروش این تراکمها، هزینهها جبران شود.
زاکانی ادامه داد: همچنین پیشنهاد شده تا وزارت کشور و سازمان برنامهوبودجه نیز در تأمین مالی مشارکت کنند. علاوه بر این در صورت نیاز، شهرداری از وامهای بانکی استفاده خواهد کرد.
شهردار تهران در بخش دیگری از سخنان خود گفت: برای تسهیل ارتباط با آسیبدیدگان، خط ۱۳۷ شهرداری تهران بهصورت ۲۴ ساعته فعال شده است تا به سوالات شهروندان درباره مسکن موقت و اضطراری پاسخ دهد. فرآیندهای اداری بازسازی را توضیح داده و مشکلات خاص را به کمیتههای فوری ارجاع دهد.
زاکانی سپس با اشاره به حساسیت بالای پروژه بازسازی، نوسازی و مقاوم سازی واحدهای آسیب دیده در جنگ ۱۲ روزه گفت: ما خود را موظف میدانیم که با حداکثر شفافیت و سرعت عمل، خانههای مردم را بازسازی کنیم. این یک وظیفه نیست، بلکه افتخاری است برای خدمت به مردم تهران که در سختترین شرایط نیز مقاومت کردند. تعهد ما این است که تهران را ایمنتر و زیباتر از قبل بسازیم.
زاکانی با بیان اینکه بازسازی تهران نیازمند همکاری همه جانبه است، اعلام کرد: بیش از ۸۰ شرکت ساختمانی بزرگ تهران آمادگی خود را برای مشارکت در پروژههای بازسازی اعلام کردهاند. همچنین گروههای جهادی به صورت سازمانیافته در محلات مختلف مستقر شدهاند و در تعمیرات اولیه مانند نصب در و پنجره مشارکت میکنند.
وی تاکید کرد: در هر منطقه نیز «کمیتههای سازگاری» متشکل از مسئولان محلی، سازندگان و نمایندگان مردم تشکیل شده است.
زاکانی به تشکیل ستاد ویژه بازسازی در شهرداری تهران اشاره کرد و گفت: معاونت شهرسازی در این ستاد مسئول طراحی الگوهای نوین ساختمانی با استانداردهای ایمنی بالاست. همچنین معاونت خدمات شهری نظارت بر فرآیند آواربرداری و مدیریت پسماندهای ساختمانی را عهدهدار میباشد و در نهایت معاونت فرهنگی-اجتماعی نیز به ارائه خدمات روانشناسی و حمایت از آسیبدیدگان میپردازد.
این مقام مسؤل در بخش دیگری از سخنان خود پیرامون برنامههای نوآورانه شهرداری با هدف کاهش آسیبهای ناشی از جنگ گفت : یکی از طرحهای شهرداری تهران بهرهبرداری پارکینگ-پناهگاههای چندمنظوره تا عمق ۵۰ متری زمین است و همچنین ۶۰ نقطه زیرزمینی برای اسکان اضطراری شناسایی شده است. علاوه بر این سیستمهای هشدار سریعی که طی دهه ۹۰ از محلات تهران جمع آوری شده بود بار دیگر در تمامی نقاط پایتخت نصب میشود.
شهردار تهران در پاسخ به نگرانیهای شهروندان درباره مدیریت نخالههای ساختمانی تأکید کرد: علاوه بر ایجاد ۱۲ سایت مدرن دپوی آوار در حومه تهران، از سیستم کدگذاری هوشمند برای ردیابی محمولههای آوار نیز استفاده کردهایم تا امکان بازیابی اشیای باارزش از طریق سیستم طبقهبندی پیشرفته فراهم شود.
زاکانی از برنامههای شهرداری برای نگهداری یادبودهای این واقعه خبر داد: المانهای معماری ویژه در میدان تجریش و سایر نقاط آسیبدیده متناسب با حادثهای که رخ داده است طراحی و نصب خواهد شد. همچنین به دنبال ایجاد موزه مقاومت در یکی از ساختمانهای نمادین آسیبدیده هستیم و تابلوهای یادبود در تمام نقاطی که مورد اصابت قرار گرفتهاند نصب خواهند شد.
وی به برنامههای حمایتی _روانشناسی شهرداری تهران نیز اشاره کرد و افزود: تیمهای سیار روانشناسی در محلات آسیبدیده برای ارائه خدمات مشاوره رایگان به مدت یکسال با همت معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران مستقر خواهند شد، همچنین در مناطق مختلف به دنبال برگزاری کارگاههای تابآوری اجتماعی هستیم.
براساس گزارش سایت شهر، شهردار تهران در پایان با بیان اینکه «تهران جدید با استانداردهای بالاتر ساخته میشود»، تأکید کرد: در مقاوم سازی ساختمانهای آسیب دیده از فناوریهای بومی استفاده خواهیم کرد و انشاءالله با نوسازی هویتی، فناورانه و تمدن محور مناطق آسیب دیده شهرداری تهران تبدیل به الگوی بینالمللی مدیریت بحران خواهد شد.