به گزارش وطن شهر و به نقل از همشهری آنلاین، معیشت و تامین نیازهای زندگی زنان سرپرست خانوار، دغدغهای همیشگی برای نهادها و فعالان اجتماعی است؛ زنانی که آستین همت بالا زدهاند و بیکار ننشستهاند تا سفره خانواده را از نان حلال پر کنند.
اعطای غرفههای رایگان
این روزها شهروندانی که بازار میوهوترهبار پیامبر را برای خرید روزانه انتخاب میکنند، با ردیف غرفههای تازهتاسیس روبهرو میشوند که هرکدام به فروش محصولات متنوع از دستآفریدههای زنان سرپرست خانوار اختصاص پیدا کرده است. همه غرفهها به امکانات اولیه مثل آب و برق مجهز شده و رایگان در اختیار زنان سرپرست خانوار منطقه قرار گرفتهاند تا دیگر دغدغه بازاریابی و پیداکردن مشتری نداشته باشند. بازار میوهوترهبار پیامبر حالا دیگر فقط یک بازار معمولی برای خرید سبزی و میوه روزانه نیست، بلکه به سکویی برای رشد و شکوفایی توانمندیهای زنان تبدیل شده است.
یک فرصت طلایی
زهرا صداقتی، یکی از بانوان سرپرست خانوار است که غرفه فروش غذا و فینگرفود او و دخترش، از همان روز اول حسابی در بازارچه محبوب شده است. او میگوید: «این کار را با دخترم راه انداختیم. قبل از این سفارشهای محدودی داشتیم و غذاهایمان را فقط در شبکههای اجتماعی برای فروش تبلیغ میکردیم، اما حالا مشتریها از نزدیک طعم غذاها را میچشند و این بازارچه برایمان به ویترینی برای دیده شدن و فروش بیشتر تبدیل شده است. برای من پیدا کردن مکانی برای فروش، آن هم بدون اجاره و هزینه اولیه یک فرصت طلایی است. امروز با افتخار میتوانم بگویم با همین غرفه کوچک، نهتنها هزینههای زندگی را تامین میکنم، بلکه انگیزهام چندبرابر شده است.»
فرصتی تازه برای زندگی
مهناز شجاعی هم قبلا مغازهای کوچک برای فروش مانتو و لباس داشته، اما به دلایلی چون شرایط سخت اقتصادی و بالا رفتن اجارهها و… ورشکسته شده است. او که یکی از غرفهداران این بازار است، میگوید: «همهچیز را از دست دادم. مغازهای کوچک در یک پاساژ معمولی داشتم، اما وقتی اجارهها بالا رفت، دیگر نتوانستم کارم را ادامه بدهم. ضرر پشت ضرر. قسطها روی هم جمع و زندگی سختتر شد.» اما حالا با غرفهای رایگان در بازارچه میدان پیامبر، ورق برگشته است. شجاعی با لبخندی از جنس امید ادامه میدهد: «وقتی گفتند غرفه رایگان مخصوص زنان سرپرست خانواده، حس کردم دوباره میتوانم بلند شوم. الان لباس و مانتو میفروشم؛ بدون اینکه اجاره بدهم یا استرس محل فروش داشته باشم. حالا دوباره هم خرج خانه را درمیآورم و هم با دل خوش کار میکنم.» او غرفهاش را مثل فرصتی تازه میبیند؛ ویترینی که نهفقط برای فروش که برای دوباره شروع کردن است.
بازارچهای در همسایگی مترو
فریبا عزتی هم از ساکنان منطقه ۵ است که معمولا بازار میوه و ترهبار پیامبر را برای خرید روزمره انتخاب میکند. او میگوید: «برای خرید میوه آمده بودم، ولی وقتی دیدم بازارچه هست، گشتی هم در آن زدم. دیدم چه محصولات متنوعی دارد؛ از کیف و کفش گرفته تا مانتو و غذاهای خانگی. آخرش هم انگار خرید شب عید کرده باشم. آمده بودم میوه بخرم، اما کفش و کیف خریدم.» او دسترسی خوب بازار میوهوترهبار پیامبر از طریق ایستگاه متروی اشرفی اصفهانی را مزیتی مهم میداند و میافزاید: «قرار داشتن بازارچه کنار مترو خیلی مهم است. من با مترو راحت اینجا رسیدم؛ هم میوه خریدم، هم مانتو و هم کیف؛ بدون اینکه از این بازار به جای دیگر بروم.»
فرصتی برای توزیع عادلانه محصولات خانگی
مریم اردبیلی، رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران:زنان سرپرست خانوار هنرمند، توانمند و غیرتمند، شایسته حمایتهای عملی برای فروش و عرضه تولیدات خود هستند. آنها با اتکا بهخود و پشتکار شان، مشغول تولید هستند؛ تولیدی که ارزش آن در این روزها بر کسی پوشیده نیست. ما در شهرداری تهران وظیفه داریم برای عرضه این تولیدات چه در بازارچههای دائمی و چه فصلی، زیرساخت و بستری مناسب فراهم کنیم. مطالعه برای ایجاد چنین غرفههایی در سایر میادین نیز آغاز شده و در حال اقدام اجرایی آن هستیم. با توجه به پراکندگی جغرافیایی میادین، این طرح میتواند به یک فرصت بزرگ برای توزیع عادلانه بازار فروش زنان سرپرست خانوار تبدیل شود.
فضایی برای کسب درآمد با حفظ عزت
محمدرضا پوریافر، شهردار منطقه ۵:زنان سرپرست خانوار با توجه به وضعیت اقتصادی، برای تامین هزینهها دچار مشکلات متعددی هستند. بسیاری از آنها به تولید محصولات خانگی مشغولند، اما جایی برای عرضه این محصولات ندارند. اجاره فضایی برای فروش محصولاتشان هم از توان آنها خارج است. شهردار تهران همواره بر لزوم توجه به کاهش آسیبهای اجتماعی تأکید داشته و حمایت از زنان سرپرست خانوار، بدسرپرست یا بیسرپرست، پاسخی به این دغدغه مدیریت شهری است. در منطقه ۵ تصمیم گرفتیم فضایی برای این زنان ایجاد کنیم تا با حفظ عزت، بتوانند اقتصاد خانواده را بچرخانند. بازار میوه و ترهبار پیامبر در نزدیکی ایستگاه مترو واقع شده و پرمراجعه است؛ بنابراین مکان مناسبی برای ساخت غرفههای فروش محصولات خانگی زنان سرپرست خانوار محسوب میشود. برنامه ما این است که این ایده را به بازارهای دیگر میوهوترهبار در منطقه گسترش دهیم تا بتوانیم از تعداد بیشتر زنان سرپرست خانوار حمایت کنیم.