*نیما حاتمی
طی روزهای اخیر از طرحی رونمایی شد که بنا بود در قالب آن در یکی از مناطق تهران بیش از هزار واحد خانه ۲۵ متری ساخته شود. طرحی که از نگاه طراحان آن می توانست به راهی برای نجات بازار مسکن تبدیل شود.
به گفته مسئول اجرای طرح مسکن اقتصادی این واحدها دارای نشیمن، آشپزخانه، اتاق خواب، سرویس حمام و دستشویی، پارکینگ و انباری به صورت دلخواه، مبلمان متناسب با سایز واحد و اثاثیه کامل منزل است. سالنهای پذیرایی اشتراکی که ساکنان به صورت زمانی میتوانند از آن استفاده کنند، سالن ورزشی، سالن اجتماعات و رستوران از جمله امکانات رفاهی این پروژه محسوب میشود.
اما ساعتی از انتشار این خبر نگذشته بود که مسئولان شهرداری تهران و وزارت راه و شهرسازی اظهار کردند که قرار نیست چنین پروژه ای در پایتخت اجرایی شود.
روز چهارشنبه ۲۹ شهریور علیرضا زاکانی، شهردار تهران در این باره گفت: این موضوع یک ایده است و به اعتقاد بنده اتفاق خوبی نیست و بسیار بد است.
مخالفت مدیران دولتی و شهری با این طرح به دلیل کاهش کیفیت زندگی درحالی است که ماه گذشته مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی از شیوع پشتبامخوابی، موتورخانهخوابی، ماشینخوابی، گورخوابی، اتوبوسخوابی، خانهبهدوشی، شغلگزینی سرپناهجویانه و همخانگی دو یا چند خانواده در یک واحد مسکونی در جامعه خبر داده بود.
گزارش های میدانی خبرنگار اکوایران نشان میدهد آپارتمان های زیر ۳۰ متر موجود در بازار با وجود نداشتن امکانات رفاهی برای سکونت پر مخاطب هستند و در حال حاضر در بازار مسکن معامله میشوند.برای مثال در فایل اجاره ای در محله تهرانپارس، حوالی مترو فرهنگسرا واحدی با ۲۰ متر زیربنا و یک سال ساخت با رهن کامل ۱۳۰ میلیون تومان اجاره داده می شود.
در طرشت طبقه سوم آپارتمانی بدون آسانسور با ۳۰ متر زیربنا و ۱۷ سال ساخت با ۱۳۰ میلیون تومان رهن و ۶/۵ میلیون تومان اجاره پیشنهاد شده بود.برای واحدی ۱۵ متری و ۱۸ سال ساخت در خیابان هروی ۸۰ میلیون تومان رهن و ۴ میلیون تومان اجاره در نظر گرفته شده بود.
در توضیحات این فایل عنوان شده بود به علت بیرون بودن سرویس بهداشتی و حمام فقط به آقا اجاره داده میشود.
در خیابان نیاوران واحدی ۲۰ متری و ۲۲ سال ساخت با قیمت ۱۰۰ میلیون تومان رهن و ۹ میلیون تومان اجاره، کرایه شده بود.
بررسیها نشان میدهد که استفاده از خانه های کوچک متراژ یا همان میکروآپارتمانها سابقهای طولانی در شهرهای بزرگ دنیا دارد تا بتوانند جوابگوی بخشی از تقاضای موجود در بازار باشند.