به گزارش وطن شهر و به نقل از شرق، در هفتهای که گذشت خبر دو حادثه مرگبار که جان چهار نفر از کارگران شهرداری تهران را گرفت، رسانهای شد. شهرداری تهران ابتدا ترجیح داد در برابر این حوادث سکوت کند؛ درحالی که بارها نسبت به عدم اطلاعرسانی بهموقع این حوادث که بازار شایعه و اخبار غیررسمی را داغ میکند، تذکر گرفته بود.
سکوت دنبالهدار درخصوص حادثه کارگاه مترو
میانه هفته گذشته رسانههای مجازی در حوزه شهری اعلام کردند که بیتوجهی به ایمنی در شهرداری تهران حادثه آفرید و به دلیل سقوط جرثقیل در یکی از کارگاههای ساخت مترو در محدوده شمال غرب تهران، یکی از کارگران جان خود را از دست داد. چند روز بعد باز هم خبر حادثه در مجتمع دفع زباله آرادکوه بر اثر انفجار لوله بخار منتشر شد. رسانهها از مرگ دو کارگر در این حادثه خبر میدادند. پیگیری رسانهای برای بیان جزئیات در هفتهای که تعداد زیادی از مدیران شهری و اعضای شورای شهر تهران در سفر نظارتی یا زیارتی بودند هم حاصلی نداشت. تا آنجا که صداوسیما هم از ادامه سکوت چندروزه شهرداری انتقاد کرد.
سوختگی ناشی از بخار بوده نه انفجار
پس از این گلایه، رضا محمدی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند، در گفتوگو با سایت خبری روابطعمومی شهرداری تهران جزئیات این حادثه را تشریح کرد. او با اشاره به حادثه ترکیدگی لوله بخار کارخانه زبالهسوز مجتمع آرادکوه گفت: ساعت ۲۱:۳۰ سهشنبه هفتم شهریور حجم زیادی از بخار از خط ۲ نیروگاه به سمت بیرون متصاعد و باعث شد چهار نفر از کارگران دچار سوختگی ناشی از بخار شوند. بلافاصله هماهنگیها برای انتقال کارگران به مراکز درمانی انجام شد، یک دستگاه آمبولانس مجتمع و یک دستگاه آمبولانس اورژانس به محل اعزام و مصدومان برای انجام مراقبتهای اولیه به بیمارستان شهدای هفتم تیر منتقل شدند. متأسفانه با وجود مراقبتهای انجامشده، سه نفر از کارگران به دلیل شدت سوختگی جان خود را از دست دادند و یک کارگر نیز که در بیمارستان شهدای یافتآباد بستری بود پس از طی مراحل درمانی از بیمارستان ترخیص شد.
همزمان با پیگیری مراحل درمانی این افراد، کمیته فنی متشکل از چهار گروه به همراه کارشناسان خبره که از سوی شرکت تدبیر توسعه سلامت به عنوان سرمایهگذار و پیمانکار زبالهسوز دعوت به همکاری شدهاند، در حال بررسی دقیق علل این اتفاق هستند.
او تأکید کرد: حادثه آتشسوزی نبوده بلکه بر اثر نشت بخار از لوله بویلر رخ داده است. این در حالی است که طبق اعلام پیمانکار، تعمیرات اساسی سامانهها بهتازگی انجام شده است.
به گفته محمدی از ابتدای وقوع حادثه پیگیر مراحل درمانی سانحهدیدگان بوده و اقدامات لازم برای هر چهار کارگر آسیبدیده انجام شده است. همچنین به موازات بررسی علل حادثه پیگیری حقوقی ابعاد موضوع در دستور کار سازمان قرار گرفته است.
اما کارکنان قدیمی شهرداری معتقدند که از ابتدا جانمایی HSE در مدیریت بحران اشتباه بود. آنها از حضور مدیرانی در این حوزه میگویند که سابقه و دانش لازم را در حوزه ایمنی محیط کار ندارند.
ایمنی چقدر جدی گرفته میشود؟
دو هفته پیش بود که در جریان بررسی مرگ دو کودک در بوستان زیتون در منطقه ۲۱ اعضای شورای شهر تهران به اهمیت موضوع HSE اشاره و نسبت به چالشهای موجود ابراز نگرانی کردند.
جعفر تشکریهاشمی تکرار این نوع حوادث را نشان این میدانست که مسئله HSE جدی گرفته نمیشود.
ناصر امانی هم تأکید کرد: این حادثه (فوت دو کودک در مخزن آب ذخیره بوستان زیتون) ناکارآمدی سیستم HSE را در شهرداری نشان میدهد. آفتابهلگن هفت دست اما شام و ناهار هیچی و چطور این حادثه رخ داده وقتی واحد HSE عدم انطباق را در گزارشش نوشته است؟
مهدی پیرهادی هم گفته بود: بیش از ۱۰ سال از تدوین ضوابط HSE در شهرداری میگذرد و من در این مدت بالغ بر سه نامه به شهرداری زدم که در مورد تدوین نظامنامه HSE اقدام کند. از شهرداری خواستم که ضوابط HSE را با استفاده از روشهای علمی و پژوهشی بازنگری کند که هنوز پاسخی به این نامهها ندادند و قطعا اگر به این موضوع رسیدگی نکنند، دیگر تذکر نمیدهم.
موضوعی که مهدی بابایی رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر هم بارها در صحن شورای شهر تهران به آن اشاره کرده و گفته بود: باید HSE در تمامی مناطق، سازمانها و شرکتها به موضوعی پراهمیت تبدیل شود. همچنین رعایت الزامات این حوزه میبایست به یکی از آیتمهای ارزیابی مدیریت واحدهای مختلف در شهرداری تهران تبدیل شود.
رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران از شهردار تهران درخواست کرده بود تا طبق احکام پیشبینیشده، بازنگری در ساختار HSE شهرداری تهران را در اولویت توجه قرار دهد.